Dzisiaj, tj. 7 listopada, w naszej szkole było smacznie, zdrowo i kolorowo za sprawą wyjątkowego dnia, który przypada 8 listopada – Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. W związku z tym wydarzeniem odbył się turniej wiedzy, w którym wzięły udział trzyosobowe reprezentacje klas V-VII.
W komisji zasiadali: p. Aneta Zalewa, p. Ewa Misztal oraz członkowie Koła Młodego Ekologa – Kacper Legieć (kl. VI) i Aleksandra Szponar (kl. VI), zaś prowadzącymi turniej były uczennice kl. VIIIb – Gabriela Grela i Klaudia Sitarz. Publiczność stanowili pozostali uczniowie klas V-VII oraz czwartoklasiści z nauczycielami.
Drużyny zmagały się z pytaniami z zakresu żywienia o zróżnicowanym stopniu trudności (za 2 lub 3 punkty). Przy niektórych zadaniach śmiechu było co niemiara, np. Ile dzieci ma Magda Gessler? Kto ma stałe ceny w Polsce – Lidl czy Biedronka? Ile naklejek trzeba zebrać w Biedronce, aby otrzymać Produkciaka? Należało też przynieść ze szkolnej stołówki sprzęt do tłuczenia ziemniaków w ciągu 2 minut, podać nazwy warzyw lub owoców danego koloru, wymienić składniki poszczególnych potraw, jak również wykazać się znajomością nazwisk popularnych kucharzy oraz naszych szkolnych masterchefów.
Druga runda zmagań polegała na próbowaniu zdrowych produktów z zamkniętymi oczami, odgadnięciu degustowanych smakołyków oraz podaniu ich angielskich nazw. Wśród tajemniczych przekąsek znalazły się m.in.: banan, papryka, ogórek, chleb, cytryna, oliwka czy wafel ryżowy. Próby organoleptyczne powiodły się w 100 %, ponieważ kosztujących nie zawiodły ich kubki smakowe.
Po zliczeniu punktów okazało się, że zwyciężyła klasa VII, lecz nie to było najważniejsze. Wszystkie drużyny wykazały się wiedzą z zakresu żywienia i dlatego otrzymały zasłużone brawa i drobne upominki, natomiast zwycięzcom w ramach nagrody przysługuje wybrany dzień bez kartkówek i ustnego odpytywania. Inicjatorem tej świetnej zabawy połączonej z edukacją było Koło Młodego Ekologa pod czujnym okiem p. Ewy Misztal.
Zwieńczeniem akcji był kiermasz smacznych oraz zdrowych przekąsek, wśród których znajdowały się: soki owocowe, lemoniada, owocowe szaszłyki, aromatyczne ciasta i ciastka oraz galaretki. Dochód ze sprzedaży tych wszystkich łakoci (1544 zł) zostanie przekazany na zakup mebli do kącika relaksu dla uczniów naszej szkoły.
Podziękowania dla autorów słodkości oraz wszystkich kupujących.
Aneta Zalewa