8 listopada przypada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Z tej okazji w naszej szkole odbył się turniej wiedzy, w którym wzięły udział trzyosobowe reprezentacje klas VII-VIII. Liczną widownię stanowili uczniowie klas IV-VIII wraz z nauczycielami.
Pytania układały: Michalina Karp (kl. VII a), Gabriela Grela i Klaudia Sitarz(kl. VII b) pod kierunkiem p. Ewy Misztal. Drużyny zmagały się z pytaniami z zakresu żywienia o zróżnicowanym stopniu trudności. Przy niektórych śmiechu było co niemiara, np. Co to jest anchois? Czym rzucała Magda Gessler w popularnym programie kulinarnym? Należało też podać nazwy warzyw lub owoców danego koloru, wymienić przyprawy, wykazać się znajomością imion znanych kucharzy oraz naszych szkolnych mistrzów chochli i patelni.
W komisji zasiadały: p. Anna Belczarz, p. Ewa Misztal oraz przedstawiciel uczniów – Michalina Karp, zaś prowadzącymi turniej były Gabrysia i Klaudia.
Po zliczeniu punktów okazało się, że zwyciężyła klasa VIII (45 pkt.), II miejsce zajęła klasa VII a (43 pkt.), zaś III lokata przypadła klasie VII b (38 pkt.).
Wszystkie drużyny wykazały się wiedzą z zakresu żywienia i dlatego otrzymały gromkie brawa, natomiast klasy VII-VIII w ramach nagrody (w zależności od zajętego miejsca) – wybrany dzień bez prac domowych ze wszystkich przedmiotów lub bez ustnego odpytywania. To była świetna zabawa połączona z edukacją. Inicjatorem tego ciekawego przedsięwzięcia było Koło Młodego Ekologa.